Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 2.0-16v Michał
    RS
    • 2013
    • 4038
    • Octavia III (5E3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM
    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Z fajnego tematu robi się śmietnik :? jest temat o dbaniu o auto komu nie pasuje niech nie zagładą jego sprawa i mnie to zwisa czy ktoś ma w nosie czystosc auta. Może zaluzcie sobie temat jak nie dbać o auto i tam sobie komentujcie :diabelski_usmiech co robić by zasyfic samochód
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
      Z fajnego tematu robi się śmietnik
      A najsmutniejsze jest to, ze ten śmietnik robi nam ... Administrator :cry:
      Nie wiem do kogo to zgłosić ? Do Moderatora?
      Może po prostu nie odpowiadajmy na te posty, to chyba będzie najlepsze co możemy zrobić.
      Czarny Elegance

Komentarz

• 2.0-16v Michał
        RS
        • 2013
        • 4038
        • Octavia III (5E3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM
        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Big, chyba najlepsza opcja nie odpowiadać na zaczepki :wink:
        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Big, Do ABW zglos. Ja nikogo nie obrazam, a widze przewrazliwienie niesamowite, pytam powaznie, jak nalezy dbac i jak nie nalezy dbac. Mam sobie nalozyc warna 1,2,3 :?:

Ja koncze, bo widze ze spieci jestescie chlopaki strasznie. :mikolaj
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Panowie, miał ktoś co czynienia z następcą Megsa NXT Glass Cleaner, czyli z Perfect Clarity Glass Cleaner ?
            Ciekawi mnie czy ten nowy specyfik też ma tak dobre właściwości hydrofobowe jak poprzednik?
            Czarny Elegance

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

No to może ja zabiorę głos. Kilka postów wyżej napisałem kilka zdań na temat, jakie sa moje podejście do dbania o auto i napisałem też słowa które poniżej zacytuję:

"Jak mam chwilę czasu to sam to robię, a jak mi się nie chce odstawiam na myjnię na pół dnia i mam z bani.
              Uznaję jednak zamiłowanie takie jak ma Big, maru123 czy inni mi jednak szkoda byłoby czasu na pierd..lenie się tyle z samochodem, bo to samochód jest dla mnie a nie ja dla auta.
              Może ktoś to po prostu lubi robić - ja nie lubię.
              Albo też ktoś ucieka z domu bo ma upierdliwą żonę i dzieci bez ikry. "

Jeszcze raz napisze to co wyżej jest zacytowane, a jeszcze wyżej pierwotnie napisane ale może nieco innych słow dodam, żeby Ci którzy mają problem ze zrozumieniem zrozumieli, a ci którzy myślą że ich obrażam wyzbyli się tego złudzenia:
              Uznaję pasje i zamiłowanie ludzi którzy to robią, bo wkładają w to kawał serca i jeszcze więcej czasu. Napisałem też, że mi szkoda by było czasu na takie pitolenie się z autem bo prowadząc dwie firmy nie mam go w nadmiarze.
              Ale też napisałem, że bywają ludzie, którzy robią to po prostu żeby spalić jakoś nadmiar czasu który mieliby spędzić w towarzystwie np. upierdliwej zony która z kolegami wyjść nie pozwoli, na ryby jechać zabroni, ale jak chłop za oknem glancuje taksówkę to już nic przeciwko nie ma bo na oku jest.
              I co z tego wyszło?? Ano proste forumowe chłopy, co przeczytały to zrozumiały jak chciały. Bo kazik napisał, że słabe żony mają...
              Ludzie, może ja i owszem używam czasami porównań drastycznych, ale żeby z taka alergią reagować to albo trzeba nie mieć za grosz dystansu i luzu do siebie, albo w pewnych tematach być wyczulonym i drażliwym, albo tez mieć jakieś kompleksy.

To tak jak powiedzieć komuś w twarz, że jest chory psychicznie.
              Idiota/kretyn/imbecyl czy inaczej upośledzony człowiek świadomy własnej ułomności psychicznej będzie wojował, obrazi się, będzie na siłę udowadniał że jest normalny.
              A człowiek w pełni władz umysłowych popatrzy na wypowiadajacego te słowa adwersarza i co?? I nawet się nie odezwie, bo wie że to go nie dotyczy.

Zaraz też odezwali się orędownicy Ojca Założyciela i dawaj ze mną na szafot.
              Ba, Ojciec Założyciel jest do tego stopnia .................... (nie wiem jakiego słowa użyc, żeby być dobrze zrozumianym), że śmie zwracać uwagę Maicroftowi że wchodzi w jego temat i mu śmieci.
              W jego kuźwa własny, własnym enterem potwierdzony temat i mu bruździ....
              Zgodnie z ta prostą, infantylną wręcz logiką Maicroft jako jeden z załozycieli tego forum, ma pełną legitymację żeby mu odpysknąć: Big, włazisz w nasze forum i liczysz na zrozumienie???

Panowie, ochłońcie trochę, łyknijcie piwa albo melisy i sobie odpowiedzcie dlaczego dbacie o auto:
              a) z pasji
              b) bo tylko na to kobita mi pozwala i nie ma nic przeciwko

Ten kto robi to z pasji, nie będzie obrażony tylko poczuje się doceniony tym co napisałem wyżej.
              A ten kto robi to z drugiego powodu - dalej będzie chapał że go obrażam, że to nie prawda, że kazik cham i krawaciarz, że bluźnierca niereformowalny i jego dni na forum sa policzone

Dobrej nocy synkowie życzę, tym których zagrzałem zalecam melisę na skołatane nerwy, a tym którzy nie skumali przenośni w poście który wywołał rzekę pomyj zalecam torbę papierową na głowę żeby ukryć wstyd.

Ojcze Założycielu Bigu - będę zaglądać do tematu bo takie moje forumowe prawo i jak mi się zachce to coś napiszę.

P.S. Świat się kończy, Legia strzeliła 2 bramiki w LE2013 :shock:

Komentarz

• gusiak11
                L&K
                • 2013
                • 1362
                • Ford

Od niecałego roku jestem na tym forum i zauważyłem że kolega Maicroft, jest bardzo aktywnym użytkownikiem, bije na głowę drugiego i kolejnych w liczbie pisanych postów , tak się zastanawiałem kiedy się odezwie w "naszej" dziedzinie no nastąpił ten dzień . Inauguracja co prawda zaczęła się od ataku nie wiem czemu, potem kolega nieudolnie ( moim zdaniem oczywiście ) zaczął się bronić pokazując zdjęcia jakiegoś brudnego samochodu, czy jakiejś folii po naklejanej na progi, i próbie udowadniania że nie parkuje sie pod drzewami :lol:.
                Kolego nikt nie każe jak pisze Big, dbać Ci o auto, jest to twój samochód który służy Ci jak sam pisałeś jako d....wóz dla Ciebie i twojej rodziny, w jakim jest stanie jest to TYLKO i WYŁĄCZNIE twoja sprawa, ja uważam że to jak wygląda moje auto świadczy o tym jakim jestem człowiekiem (ale j.w. ) ale nie ma obowiązku spędzania nad nim tyle czasu ile spędzamy my, pisanie że nie mamy racji, jest to bez sensu itd.... nic nie zmieni bo to jest na zasadzie albo sie to ma i wciąga albo to nie jest dla mnie i myje auto na bez dotyku i to mi wystarcza, cóż każdy z nas ma inne zainteresowania i inne potrzeby i to nas wyróżnia z tłumu.
                Paradoksalnie zadbane auto jest znacznie łatwiej utrzymać w czystości nawet jak ptaki go obsrają ( sa foty na dziale jak to działa) czy spadź z drzew czy nawet takie syfy jak przedstawione foto białego auta ufafranego po"uszy" ale... przecież nam sie wydaje ze wiemy o czym piszemy reszta to matrix

Niestety przykre jest to że fora (nie tylko to) ma tzw. gen samozagłady, zaczęło się od grup dyskusyjnych potem przerodziło sie to w fora, dziś niestety ludzie którzy coś wiedza nie chcą sie wypowiadać bo..... wracamy do kluczowego w tym dziale słowa KNOW HOW a tu pojawia sie tzw..."komercha" co prowadzi niestety do paplaniny bo kilku zapaleńców nie jest w stanie odeprzec "sfrory" atakującej
                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                  RS
                  • 2013
                  • 4038
                  • Octavia III (5E3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM
                  • CHZD 1.0 TSI 115 KM

gusiak11, rób dalej to co robisz bo jak widać na załączonych obrazkach robisz to wyśmienicie I nawet nie gadaj o żadnej zagładzie :twisted:
                  przedstawiam smerfetke

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

kazik4x4, szapo ba za wywód.... masz w nim sporo racji każdy ma prawo sie wypowiadać na forum po to z resztą powstało ale założyciel moderator etc,... nie ma znaczenia atakuje "nas" za wypowiedz ze mycie spryskiwaczem i firbrą całego samochodu .... no można i tak tylko czemu ma to służyć... potem pojawiają się teksty o krawaciarzach itd... no jedyne co mogę powiedzieć to przypomina mi to dyskusję z CB radia, niestety używam bo ... jak wszyscy ale drażni niestety " nasz" sposób wyrażania

Zamieszczone przez kazik4x4
                    Panowie, ochłońcie trochę, łyknijcie piwa albo melisy i sobie odpowiedzcie dlaczego dbacie o auto:
                    a) z pasji
                    b) bo tylko na to kobita mi pozwala i nie ma nic przeciwko
                    Ja tylko i wyłącznie wersja "a" kosztuje mnie to sporo, a ciągłe boje z zoną ze znowu ide do garazu to.....

Reasumując każdy ma prawo sie wypowiadąc ale jak pisałem wcześniej dla czego inauracje przeprowadzać atakiem ???
                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Gusiak - jak napisałeś, każdy ma dowolność wypowiadania się na forum.
                      Wątek nie nazywa się "only detailing zone" tylko ma tytuł "Jak czyścić i dbać o estetykę naszych Skodinek" - to tak szerokie pojęcie, że na pewno zmieści w nim się także zwykłe mycie auta na myjni.
                      Ja napisałem jak ja widzę w moim rozumieniu dbanie o wóz. Owszem, w dziale ojca założyciela ktoś kto nie poddaje wozu notorycznemu detailingowi i valetingowi ten jest niekoszerny i niegodny wstępu do działu. Ma wyp... w podskokach.
                      Coś w stylu "Chwała nam i naszym kolegom. Ch..je precz!"

Jeden nie doczytał, a może i doczytał ale nie zrozumiał, a może zrozumiał tylko tak jak mu pasowało a nie jak logika by sugerowała.... otworzył kran z pomyjami, potem następni nie czytając ze zrozumieniem, zobaczyli że ich kolega fekaliami kogoś oblewa to i oni też swoje trzy grosze dorzucili... i co?? Nawrzucali mi, a potem golf na łeb jeden z drugim naciąga bo wstyd. Wyłazi z forum, potem włazi, jeszcze raz czyta i duma co odpisać bo faktycznie gapa i nie zatrybił jaki post niesie przekaz.
                      Teraz żaden się nie zająknie - "a sorry, nie zatrybiłem o co chodziło" tylko bedą udawać, że teraz ich już nie dotyczy No cóż, można z klasą, można i bez klasy. Wybór wolny.

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Dobra Panowie, pora wrócic do meritum. Wypocin niektórych nie chce mi się nawet czytać, bo i nie ma po co.
                        Czas jednak pogadać o tym o czym jest ten wątek i o tym co nam sprawia frajdę.
                        Tak więc ponawiam pytanie: Czy miał ktoś do czynienia z następcą Megsa NXT Glass Cleaner, czyli z Perfect Clarity Glass Cleaner ?
                        Czarny Elegance

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                          RS
                          • 2013
                          • 4038
                          • Octavia III (5E3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM
                          • CHZD 1.0 TSI 115 KM

kazik4x4, weź już skończ. Po co ta cała dyskusja. Masz swoje rację i masz do tego prawo.
                          przedstawiam smerfetke

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

kazik4x4, weź już skończ. Po co ta cała dyskusja. Masz swoje rację i masz do tego prawo.
                            Ależ ja własnie skończyłem dwa posty wyżej i nie zamierzam nic więcej pisać, bo jak ktoś nie skumał po tym co w.w. to nie skuma już never.

Komentarz

• staraoctavia
                              Elegance
                              • 2013
                              • 825

Zamieszczone przez Big
                              Dobra Panowie, pora wrócic do meritum. Wypocin niektórych nie chce mi się nawet czytać, bo i nie ma po co.
                              Czas jednak pogadać o tym o czym jest ten wątek i o tym co nam sprawia frajdę.
                              Tak więc ponawiam pytanie: Czy miał ktoś do czynienia z następcą Megsa NXT Glass Cleaner, czyli z Perfect Clarity Glass Cleaner ?
                              Big odpowiem tajemniczo - nie kupuj nic, zaufaj mi po raz kolejny
                              Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                RS
                                • 2013
                                • 4038
                                • Octavia III (5E3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

kazik4x4, i spoko myślę że wszyscy skumali i koniec :wink:
                                przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez staraoctavia
                                  nie kupuj nic, zaufaj mi po raz kolejny
                                  Tak też uczynię. Już nie raz przekonałem się, że to dobra metoda :twisted:
                                  A co byś polecił?
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 825

Kupilem swego czasu Galon Megsa Glass Cleanera tego o zapachu winogron. Zuzylem tego max ze 300ml. Powiem Ci jaka z tego robie mixture. Sprawdza sie znakomicie - nic nowego/innego nie kupuje. Trafia mi sie porownac do innych tego typu specyfikow, bo czesto tak czy inaczej cos mi w rece wpada i klasyczny megs sprawdza sie doskonale nawet przy starciu z SV i Zajmolem

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

staraoctavia, to ja jestem chętny. Moge nawet jakąs buteleczkę do pzrelania udostepnić :twisted:
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                        RS
                                        • 2013
                                        • 4038
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Macie może jakiś namiar na dobra fibrę do wycierania po myciu. :?:
                                        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

2.0-16v Michał, http://www.pielegnowacauto.pl/kosmet...osuszania.html - nie ma lepszej !
                                          Po wysuszeniu Superba nie jestem w stanie z niej wycisnąć choćby kropli wody.
                                          Namówił mnie na ten ręcznik Staraoctavia i jestem z niego baaaaardzo zadowolony
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                            RS
                                            • 2013
                                            • 4038
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Big, wygląda zachęcająco. Ale cena :roll: przemyśle to i chyba pod choinkę sobie sprezentuje
                                            przedstawiam smerfetke

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

przemyśle to i chyba pod choinkę sobie sprezentuje
                                              Uwierz mi, nie będziesz żałował :twisted:
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• zak14
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 605
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Powiem Ci jaka z tego robie mixture.
                                                A uchylisz rąbka tajemnicy na forum ? Też mam tego galon ledwo napoczęty.
                                                Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• staraoctavia
                                                  Elegance
                                                  • 2013
                                                  • 825

Zamieszczone przez zak14
                                                  Powiem Ci jaka z tego robie mixture.
                                                  A uchylisz rąbka tajemnicy na forum ? Też mam tego galon ledwo napoczęty.
                                                  Prosze bardzo. Osobiscie uzywam w butelkach megsa 650ml po NXT QD. Rozcienczenie zalecane przez producenta z woda destylowana plus 50ml IPA - takie proste a takie skuteczne :lol:

Komentarz

• zak14
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 605
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

takie proste a takie skuteczne
                                                    OK, przetestujemy.
                                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

Pracuję...